Information Planet

Agencies
Information Planet

O nas

Przedstawicielstwo Szkół Zagranicznych PERFECT działa w Polsce od 1992 roku. Jako pierwsi w Polsce zajęliśmy się promowaniem i organizacją wyjazdów do Australii – Pierwsi nasi klienci wyjechali do Australii w 1996 r., wiec nasze doświadczenie w tej dziedzinie to już ponad 20 lat.

Dowiedz się więcej

Wszystkie (17)Opinie

lejda

Cztery miesiące spędzone w Australii były dla mnie spełnieniem marzeń. Oz oczarowała mnie swoim pięknem, a Aussie pogodą ducha i stylem bycia. Cairns jest idealnym miejscem do nauki języka. Jest to niewielka miejscowość nad oceanem, w której gromadzi się młodzież z całego świata, by podziwiać Wielką Rafę Koralową i lasy tropikalne...

Czytaj dalej

Kontakt





Wiza studencka

Czy potrzebuję wizy studenckiej?

Potrzebujesz wizy studenckiej jeśli:

  • chciałbyś uczyć się w Australii przez okres dłuższy niż 3 miesiące,
  • chciałbyś pracować w trakcie nauki w Australii,
  • nie pochodzisz z jednego z krajów, które kwalifikują do wizy Working Holiday

Nie musisz być studentem w Polsce !

 

 

Jakie są moje prawa i obowiązki?

Wiza studencka jest najczęściej wybieraną wizą gdy celem podróży do Australii jest nauka.

Jest kilka warunków do spełnienia dla wizy studenckiej, oto główne:

  • Nie możesz pracować więcej niż 20 godzin tygodniowo w trakcie pobierania nauki.
  • Podczas wakacji, możesz pracować bez limitów.
  • Nie możesz rozpocząć pracy zanim nie zacznie się Twoja nauka.
  • Musisz dopilnować obecności na zajęciach i mieć dobre oceny.
  • Musisz mieć ubezpieczenie zdrowotne podczas pobytu w Australii.

 

 

Jak długo mogę zostać w Australii posiadając wizę studencką?

Możesz zostać w Australii na okres nauki oraz przerw pomiędzy semestrami lub nowymi kursami.
Podczas kursów musisz utrzymać dobrą frekwencję na zajęciach:

  • w szkołach języka angielskiego frekwencja musi być na poziomie minimum 80%.
  • w innych typach szkół (college, uniwersytety) frekwencja nie jest wymagana ale musisz osiągnąć satysfakcjonujący postęp w nauczaniu.

 

 

Ubieganie się o wizę studencką

W Australii, wniosek o wizę studencką zależy od:

  • twojej narodowości
  • typu wybranego przez ciebie kursu

Te czynniki (narodowość i kurs) określają jak kompleksowy będzie Twój wniosek i pozwalają przyznać Ci odpowiedni poziom.

 

 

Czym jest przyznany tobie w ten sposób poziom?

Zostanie Ci przyznany poziom zależny od miejsca pochodzenia:

  • Poziom 1 otrzymują kraje z niskim ryzykiem imigracyjnym (m.in. Polska)
  • Poziom 5 reprezentuje wysokie ryzyko imigracyjne

Różne poziomy wymagają przedstawienia różnych dokumentów we wniosku o wizę studencką. Generalnie im wyższy poziom, tym więcej dokumentów należy przedstawić.

 

Kliknij tutaj by sprawdzić poziom adekwatny dla Twojego kraju zależnie od głównego kierunku jaki wybierzesz do nauki.

 

 

Różne kategorie kursów wymagają wiz różnej kategorii

Wiza studencka posiada kilka podkategorii dla różnych typów edukacji. Składając wniosek o wizę studencką musisz określić główny kurs dla Twojej wizy. Oto istniejące podkategorie:

  • kategoria 570    ELICOS (jako odrębny kurs)
  • kategoria 571    Szkoły (podstawowe/średnie)
  • kategoria 572    Kursy zawodowe
  • kategoria 573    Edukacja wyższa (studia licencjackie, magisterskie, doktoranckie)
  • kategoria 574    studia pomagisterskie
  • kategoria 575    nauka bez tytułu (włączając wszelkie kursy które nie prowadzą do uzyskania formalnego tytułu)

 

 

Jakie są podstawowe wymagania do wniosku o wizę studencką?

  • Odpowiedni charakter
  • Dobre zdrowie
  • Posiadanie Ubezpieczenia Zdrowotnego (OSHC) dla siebie i rodziny
  • Brak zadłużenia w Australii

 

 

Kiedy muszę składać wniosek o wizę studencką?

  • Gdy musisz uczyć się na kursie w pełnym wymiarze godzin
  • Prowadzący kurs musi być zarejestrowany (Commonwealth Register of Institutions and Courses for Overseas Students - CRICOS)
  • Poziom angielskiego
    > Zależnie od wybranego kursu, szkoła może wymagać punktacji uzyskanej w IELTS by potwierdzić wymagany poziom znajomości angielskiego. Zwykle szkoły traktują wynik IELTS jako dowód Twojej znajomości angielskiego. Chcąc odbyć taki egzamin, musisz zarezerwować miejsce

 

 

Urząd Imigracyjny rozpatrzy również

  • Czy spełniasz warunki wizy studenckiej
  • Sytuację w Twoim rodzinnym kraju
  • Historię Twoich osiągnieć w dziedzinie pokrewnej do kierunku nauki, jaki wybrałeś
  • Twoją imigracyjną przeszłość w Australii


Ocena medyczna

Przy składaniu wniosku zostaniesz poproszony o medyczną kontrolę wykonaną przez lekarza. W przypadku przedłużania wizy, zostaniesz poproszony o to samo jeśli poprzednie badanie odbyło się ponad rok temu.

 

To badanie jest częścią ubiegania się o wizę studencką.
Taka ocena medyczna jest zwykle wymagana na poziomach 2-5 i przy kursach dłuższych, niż 3 miesiące

 

Podstawowe procedury przy ubieganiu się o wizę studencką

Poniżej jest poradnik ukazujący kolejne kroki składania wniosku i wizę studencką. Ten proces będzie przebiegać różnie dla różnych przyznanych poziomów:

  1. Przedkładasz wniosek o przyjęcie do szkoły
  2. Otrzymujesz List potwierdzający przyjęcie do szkoły
  3. Opłacasz naukę
  4. Otrzymujesz elektroniczne potwierdzenie przyjęcia (eCOE) oraz rachunek potwierdzający wpłatę
  5. Wypełniasz wniosek o wydanie wizy studenckiej
  6. Przedkładasz wniosek o wizę, eCOE, oraz inne wymagane dokumenty
  7. Oczekujesz aż urząd imigracyjny rozpatrzy Twój wniosek
  8. Jeśli zostaniesz zaakceptowany, urząd będzie wymagał Twojego paszportu by móc wkleić nalepkę potwierdzającą wizę
  9. W przypadku odmowy otrzymasz list z urzędu imigracyjnego informujący o odmowie i ewentualnych brakujących dokumentach
  10. Rozważ ponowne złożenie wniosku/dostarcz potrzebne dokumenty jeśli jakiś brakowało - w tym przypadku wniesiesz dodatkowe opłaty

Wszystkie powyższe kroki można uprościć zlecając nam zajecie się zdobyciem wizy dla Ciebie – robimy to BEZPŁATNIE i SZYBKO dla naszych klientów.



Logos_schools